voor persoonlijke groei en bewustwording

Disciplines van de therapeuten, coaches en begeleiders


Zie voor verdere info de pagina therapeuten.

Alexandertechniek

De Alexandertechniek is een praktische en effectieve methode, waarbij we ons bewust worden van onnodige spierspanning en ongewenste houding- en bewegingspatronen. We leren deze gewoontepatronen te herkennen en te stoppen en leren om efficiënter gebruik te maken van onze natuurlijke balans en coördinatie in alle activiteiten van het leven. Ons lichaam beschikt over een verfijnd reflexsysteem dat, als het niet wordt verstoord, zorgt voor een moeiteloze balans en coördinatie bij alles wat we doen. Onbewust opgebouwde en tot gewoonte geworden spanningspatronen kunnen de werking van dit systeem verstoren.
Ingrid van Schuylenburch

Coaching

Personal coaching stimuleert mensen om zich te ontwikkelen of nieuwe wegen in te slaan. Mensen beginnen vaak aan coaching omdat ze "ergens last van hebben". Iemand wil stilstaan bij problemen die hij of zij op het werk of thuis heeft, of iemand wil ondersteuning bij het aangaan van een nieuwe uitdaging. Veel mensen kiezen voor coaching omdat ze verder willen komen in hun leven. Anderen vinden in een persoonlijke crisis hun motivatie om in beweging te komen, of krijgen op hun werk de signalen dat het tijd is voor een 'check-up'. Sommigen zijn alleen tijdelijk het overzicht in hun leven kwijt en kunnen na een paar gesprekken weer verder. De coach gebruikt hiervoor instrumenten zoals: individuele gesprekken, doorvragen en tot de kern komen en gereedschappen, bijvoorbeeld vanuit groepsdynamica, communicatieve vaardigheden en cognitieve gedragstechnieken.
Ana Bloemraad – Rudolphine Backer – Trudy Heemskerk – Mirjam Pennings

Cranio-sacraal

Door middel van lichte aanraking en contact maken met het bindweefsel en het cranio-sacraal ritme ontstaat een diepe vorm van ontspanning ter bevordering van opheffen van spanningen en blokkades, innerlijke rust, en het stimuleren van het zelfherstellende vermogen van het lichaam. Het cranio-sacraal systeem bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg met er omheen zeer sterke en taaie vliezen, waartussen het hersenruggenmergvocht ritmisch beweegt (cranio-sacraal ritme). Het geheel wordt omgeven en beschermd door de botten van de schedel (cranium) en wervelkolom tot onderaan het heiligbeen (sacrum). Binnen dit systeem bevindt zich ook het zenuwstelsel.
Ingrid van Schuylenburch

Cursus Opstellingen in individuele sessies

Een cursus van vier zondagen voor wie zich het systemisch denken eigen wil maken en opstellingen wil gebruiken in zijn/haar individuele sessies met volwassenen en/of kinderen. Er is een duidelijke syllabus en we werken met de thema's van de deelnemers zodat de cursus ook een bijdrage vormt aan je eigen proces. Ook bijvoorbeeld je blokkades, overdracht en tegenoverdracht hebben de aandacht. Daarna is er de mogelijkheid verder te werken in de supervisiegroep.
Lize van Dam

Doula

De niet medische begeleiding van zwangerschap en bevalling. Uit onderzoek is gebleken dat een continue begeleiding van een barende vrouw de noodzaak van medisch ingrijpen met de helft doet afnemen! In de USA al langere tijd bekend en erkend als naast de vroedvrouw werkende In Nederland lange tijd niet nodig maar door al de bezuinigingen op de vroedvrouwen en de kraamzorg is er nu niet een persoon die continu bij een bevalling aanwezig is. Speciaal voor vrouwen die erg bang zijn voor de bevalling of vaders die wat extra steun willen/moeten hebben. Juist als je in het ziekenhuis bevalt! Alleen een gesprek of een geboorteplan maken is natuurlijk ook mogelijk.
Karin Bakker –

Emotioneel Lichaamswerk

Emotioneel Lichaamswerk is een snelle en doeltreffende methode voor persoonlijke ontwikkeling. Door ELW ben je meer in contact met je gevoel, je kwaliteiten en levensenergie. Je creëert balans tussen denken, voelen en doen doordat je leeft vanuit wat voor jou belangrijk is. Je ontdoet je van ingesleten gedrag en gaat nieuwe uitdagingen energiek aan. Intensief ademen, bewegen en jezelf uiten zijn de pijlers van de lichaamsgerichte oefeningen. Je krijgt door de combinatie van diverse methoden en technieken meer energie en vitaliteit, die je kunt inzetten voor wat voor jóu belangrijk is. Voluit leven is de belofte van Emotioneel Lichaamswerk.
Anneke Smits – Nel Duin – Rudolphine Backer – Trudy Heemskerk

Familieopstellingen

Familieopstellingen vinden plaats in het wetende veld, waarin de familie een eenheid vormt die je ook de familieziel kunt noemen. Het meestal onbewuste contact met de familieziel kan ondersteunend zijn, maar ook oorzaak van verstrikkingen, die vaak over generaties heen leiden tot geestelijke en lichamelijke verwarring en ziekten. Opstellingen in een groep of in een individuele sessie kunnen die verstrikkingen aan het licht brengen waardoor de liefde weer gaat stromen en de ondersteuning zijn weg kan vinden. Op een opstellingendag werken we met thema's van deelnemers. De cliënt kiest representanten voor familieleden en stelt die op in de kring. Het systeem wordt zichtbaar en voelbaar. Er volgt een dynamiek van bewegingen en woorden. Je kunt opstellingen ook zien als een ritueel, als een krachtige vorm van heling.
Lize van Dam – Trudy Heemskerk

Guasha

Een oude Chinese schraapmetode waarbij de huid wordt ingesmeerd met olie en vervolgens stevig geschraapt wordt met een geslepen jade steen. De huid gaat niet kapot maar daar waar blokades zijn omstaan bloeduitstortingen in de huid. Uit het patroon wat op bijvoorbeeld de rug ontstaat kan worden afigelezen welke organen en of meredianen zijn gedeblokeerd. Guasha is een relatief pijnvrije bindweefsel massage en kan een enorme oppepper geven. Ook worden zeer goede resultaten bereikt bij artrose. Om te ontgiften na medicijn gebruik of om lichamelijk beter in balans te komen na een zwangerschap.
Karin Bakker

Hatha Yoga

Hatha Yoga (Iyengar stijl) is een oude traditie waarin kracht, souplesse en energie kernbegrippen zijn. De houdingen worden stap voor stap opgebouwd en steeds langer aangehouden naarmate men meer gevorderd raakt. Zo kunnen lichaam en geest worden geobserveerd. Er worden hulpmiddelen zoals stoelen, blokken en kussens gebruikt om het lichaam te ondersteunen of juist extra uit te dagen. Door de nauwkeurige uitvoering is Iyengar yoga veilig en goed te gebruiken als middel tegen allerlei klachten, zoals rugpijn en RSI. Voorop staat echter plezier in het oefenen.
Cristina Libanori – Mitsou Bakker

Hypnotherapie

Bert Terhell – Elise Jeursen

Inspiratiegroep

Een kleine groep die op zes zondagen bij elkaar komt om te onderzoeken, te bezielen en te helen wat je beleeft en hebt beleefd. We gebruiken het medicijnwiel, opstellingen, rituelen, maskers, trance, adem, ratels en wat ons nog meer kan inspireren.
Lize van Dam

Integratieve psychotherapie

Integratieve psychotherapie is een kortdurende therapie waarbij technieken uit verschillende stromingen worden geïntegreerd. De meest bekende zijn: psychoanalyse, cognitieve-gedragstherapie, RET, gestalt-therapie, systeemtherapie, hypnotherapie, etc. Uitgangspunt van integratieve therapie is dat iemand het beste geholpen kan worden door een begeleidingsvorm te kiezen, die het meest aansluit bij deze persoon. Gericht op zijn/haar unieke probleem en, misschien wel belangrijker, gericht op de eigen unieke oplossing. En wat heeft hypnotherapie ermee te maken? Hypnose (of trance) is een manier om je aandacht te richten op je innerlijke processen. Hierbij kun je denken aan bewuste en onbewuste factoren, lichamelijke en gevoelsmatige elementen.
Bert Terhell –

Kinesiologie

Doormiddel van spierreflextesten de oorzaak en oorsprong van onbalansen opzoeken en in balans brengen. Ik werk met drukpunten , bloesemremediesŪ Susslerzouten en bv craniochacraal technieken om meredianen die uit balans zijn weer in balans te brengen. De test methode die ik gebruik is ook zeer geschik om een op een persoon aangepast dieet uit te testen bv. bij een allergie of intolerantie. Het is mogelijk om een stand inn te gebruiken als de gene die uit balans is zelf niet getest kan worden omdat die te ziek is of bijvoorbeeld te jong. Deze techniek is ook bij het begeleiden een zwangerschap en bevalling als Doula.
Karin Bakker

Klankschaalmeditatie

Yvette Korzelius

Lichaamsgerichte psychotherapie (Lichaamswerk)

Lichaamsgerichte Psychotherapie is een combinatie van Reichiaans en Emotioneel Lichaamswerk en Bio-energetica. Mogelijk aangevuld met de technieken van Postural Integration, mindfulness, gestalt en coaching. In ons lichaam en denken kunnen spanningen, blokkades en negatieve patronen ontstaan die zich uiten in vermoeidheid, angsten, lichamelijke klachten, depressieve gevoelens, negatieve emoties en het niet echt kunnen genieten. Dit noemen we het "overlevingsmechanisme". In de therapie werken we met het loslaten van overtuigingen die je gevoel van vrijheid, rust, ontspanning en zin in het leven in de weg staan.
Rudolphine Backer – Trudy Heemskerk

Massage of massagetherapie

Diverse soorten massages, bindweefselmassage, hotstonemassage, postural-integrationmassage, ontspanningsmassage, sportmassage etc.
–Sophie Detemeyer

Medicijnwiel

Het medicijnwiel, of het levenswiel, het wiel met de vier richtingen is in veel sjamanistische gemeenschappen bekend. Het is een manier van begrijpen van de wereld, van jezelf; het is een weg in die wereld, een middel om je plaats te bepalen en nog veel meer. Een heel behulpzame sjamanistische manier om jezelf, je processen en je mogelijke bewegingen te vinden.
Lize van Dam

Mindfulness - Aandachtstraining

Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT), in het Nederlands vertaald als Aandachtgerichte Cognitieve Therapie, richt zich specifiek op het ontwikkelen van een andere houding tegenover problemen. Deze houding kenmerkt zich door nauwkeurig waarnemen, toelaten, niet-reageren en niet-oordelen waardoor er ruimte komt voor acceptatie. Mindfulness heeft twee componenten. De eerste betreft zelfregulatie van de aandacht. De aandacht is gericht op de onmiddellijke ervaringen en het herkennen van mentale gebeurtenissen in het huidige moment. De tweede component is de nieuwsgierige en accepterende houding tegenover dat wat ervaren wordt. Elke gedachte, elk gevoel en elke lichamelijke gewaarwording wordt toegelaten, zonder er onmiddellijk een waardeoordeel over uit te spreken en zonder er iets aan te willen veranderen.
– Rudolphine Backer

1-1 Opstellingen

Een opstelling over familie, leven, loopbaan, werk of organisatie geeft snel een diepgaand inzicht in waar het werkelijk om draait of in datgene wat over het hoofd wordt gezien. Ook kan het oplossingsrichtingen aangeven. Specialiteiten: personal coaching, management coaching, outplacement, reïntegratie, communicatieve vaardigheden en burn-out.
– Trudy Heemskerk

Psychodrama

Het uitgangspunt van psychodrama is de overtuiging dat het uitspelen van problemen effectiever is dan daarover te praten. Door bijvoorbeeld een coachingsvraag in een scene te zetten, worden gedachten, gevoelens en dilemma’s concreet en (be)grijpbaar gemaakt, waardoor de coachee de eigen probleem niet alleen kan overzien, maar ook beleven en ter plekke veranderen.
Psychodrama is dus een actiegerichte methode voor exploitatie, reflectie en gedragsverandering. De methode kan toegepast worden zowel in groepen als individueel.
Ana Bloemraad

Shambala-Reiki

Shambala is een versterkte vorm van Reiki. Reiki is aan veel regels gebonden en werkt daardoor niet altijd optimaal. Door me helemaal open te stellen voor de oneindige hoeveelheid levens energie die in het universum aanwezig is kan ik door handoplegging die energie doorgeven. De levens energie van de ontvanger wordt zo aangevult en men kan zich heerlijk ontspannen. Bij Shambala hoeft niet gesproken te worden en hoewel ik veel voel duid ik meestal niet. Veel energie op holste van de longen kan komen door een griep of doordat iemand heeft gerookt of bv door een groot verdriet.
Karin Bakker

Sjamanistische rituelen, innerlijk kind, supervisie

Lize van Dam

Somatic Experiencing (SE)

is een lichaamsgerichte methode om trauma's te helen. SE is ontwikkeld door Peter A. Levine. Hij baseerde zijn theorie op zijn observaties van dieren in het wild en op wetenschappelijk onderzoek in de neurobiologie. Dieren worden regelmatig met de dood bedreigd. Toch raken zij niet getraumatiseerd. Ze weten instinctief hoe zij de intense energie die vrijkomt bij overlevingsgedrag moeten reguleren en ontladen. Wij mensen zijn uitgerust met vrijwel dezelfde regelmechanismen als dieren. Deze worden echter beperkt of geblokkeerd door het rationele deel van onze hersenen. Dit kan resulteren in posttraumatische stress symptomen. Een trauma is iedere gebeurtenis of reeks van gebeurtenissen die te overweldigend, te onverwacht of te bedreigend was om er op dat moment adequaat op te kunnen reageren. Omdat Somatic Experiencing zich in de eerste plaats richt op de effecten van trauma in het lichaam, hoef je het trauma niet steeds opnieuw te vertellen of te 'herbeleven',en is het niet noodzakelijk dat je weet wat de traumatische gebeurtenis was.
Rudolphine Backer – Trudy Heemskerk

Systeemopstellingen

Naast de familie kun je ook alle andere systemen opstellen, zoals je werk, je organen, je energetische lichamen, je vriendenkring: elke groep waartoe jij behoort en elke groep die binnen jou is. Het werkt in hetzelfde veld en vanuit dezelfde principes als familieopstellingen (zie daar) Ook deze vorm kun je in individuele sessies en in groepssessies gebruiken. Het is een krachtige vorm van diagnose en (een aanzet tot) heling.
– Trudy Heemskerk

Voice-dialogue

Voice Dialogue gaat ervan uit dat ieder mens is opgebouwd uit verschillende ‘Innerlijke stemmen’, ook wel subpersonen genoemd. Deze subpersoonlijkheden zijn afzonderlijk aanspreekbaar en hebben eigen wil, eigen gedachten, gevoelens en een eigen stem. In een aantal Voice Dialogue sessies kunt u ontdekken welke subpersoonlijkheden uw gedrag sturen en welke u heeft verstoten. Het oplossen van disharmonie tussen de primaire en verstoten subpersonen kan uw functioneren en uw leven weer in balans brengen.
Ana Bloemraad – Lize van Dam –